stefaan decroos |
| Klinisch psycholoog & emotion focused therapeut |
WIE BEN IK?
Mijn naam is Stefaan Decroos (°1977). Ik behaalde het diploma van licentiaat in de klinische psychologie aan de Universiteit van Gent in 2000. Ik specialiseerde me tot existentiële en emotion focused psychotherapeut. Ik ben lid van de Belgische Federatie van Psychologen (erkenningsnummer 771115212), lid van en aspirant-supervisor bij VVCEPC.
|
HOE WERK IK?
Mijn werkwijze als therapeut is ‘cliëntgericht’, ‘emotiegericht’, ‘existentieel’ getint. Dat vraagt om een woordje uitleg.
Cliëntgericht. “Alle werkelijke leven is ontmoeting.” Het aangaan van een gelijkwaardige relatie is de basis voor beweging, voor groei. De therapiekamer is in de eerste plaats een plek van ontmoeten. Wanneer het contact tussen ons niet goed aanvoelt, is het fijn daarover te kunnen spreken. De focus in de therapie ligt steeds op jouw unieke mens-zijn, op wat voor jou het meest belangrijk is. We kijken door jouw persoonlijke bril totdat je van binnenuit kunt zeggen dat je contact ervaart met waar jouw klachten of zorgen precies om gaan. Emotiegericht (‘emotion focused therapy’ of ‘EFT’). Veel in het leven laat zich niet begrijpen. We geven grote aandacht aan wat jij ervaart, gewaarwordt, hoe de dingen binnenin jou aanvoelen. Emoties bevatten een schat aan informatie; ze vertellen ons wat we willen of nodig hebben, ze gidsen ons. We staan stil bij deze gidsen – bij wat je kwaad, verdrietig, moedeloos, bang, hoopvol, enz. maakt. Aandacht geven aan gevoelens kan moeilijk en ongewoon zijn, maar er valt véél te rapen: wanneer je je bewust wordt van (eerder afgewezen of weggeduwde) emoties, erbij kunt zijn, ze soepeler reguleert, er woorden en betekenis aan geeft, leer je onderweg anders tegen jezelf, jouw relaties, jouw leven aan te kijken. Als EFT-therapeut ben ik in de eerste plaats ‘volgend’ aanwezig, op gepaste momenten neem ik een meer ‘gidsende’ rol op. In overleg kunnen specifieke oefeningen (EFT-‘taken’) ingezet worden om emotionele knopen te ontrafelen, wat vastgelopen is opnieuw in beweging te brengen. Voorbeelden van oefeningen zijn lege stoel en twee stoelen methodiek, focusing, emoties op een werkbare afstand zetten, ontvouwen van gebeurtenissen, enzovoort. Existentieel. Belangrijke levensthema’s kunnen aan bod komen in de therapie: vrijheid, verantwoordelijkheid en keuze, dood en beperkingen van het leven, eenzaamheid en verbinding, zingeving en zinloosheid, spiritualiteit,…. |
WAARVOOR KAN JE
BIJ MIJ TERECHT?
Volwassenen kunnen met uiteenlopende vragen en problemen van psychische aard bij mij terecht: neerslachtigheid, weinig energie of zin ervaren, onzekerheid, weinig zelfvertrouwen, schaamte, gepieker, stress, angst (paniekaanvallen, sociale angst, faalangst), rouw, verdriet na verlieservaring, vast lopen na een ervaring die een heel sterke indruk op jou maakte, er moeilijk in slagen waardevolle relaties uit te bouwen (eenzaamheid, conflicten met familie, vrienden of collega’s), vragen rondom jezelf: wie ben ik nu eigenlijk, ben ik wie ik wil zijn, waar wil ik naartoe? Vragen rondom het bestaan: mogelijk ervaar je iets van zinloosheid, voel je je ‘vervreemd’, heb je het gevoel niet vol te leven… Het is best mogelijk dat je je niet meteen herkent in één van bovenstaande, dat je kampt met een andere klacht of met iets vaags waar je de vinger niet kan opleggen.
Cliëntgericht-experiëntiele therapeuten (in opleiding) kunnen bij mij terecht voor supervisie. |
praktisch
Ik werk op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag in de voor- en de namiddag, op donderdag in de namiddag. Je kan me mailen of bellen om een eerste afspraak te maken. Mocht je per telefoon niet onmiddellijk antwoord vinden, spreek dan gerust een boodschap in. Een sessie duurt één uur en kost 80 euro. Gedeeltelijke terugbetaling door mutualiteit, hogeschool of Riziv is soms mogelijk.
E: [email protected] T: 0472/87 78 62 |
Proudly powered by Weebly